Gör din egna pepparkaksdeg

23 oktober 2024
Gör din egna pepparkaksdeg
Publicerad  Uppdaterad senast  

Klassisk pepparkaksdeg

Receptet avser 1 sats

Ingredienser

200 g      Smör

1 1/2 dl    Mörk sirap

3 dl          Strösocker

1 1/2 dl    Vispgrädde

1 msk      Ingefära

1 msk      Malen kanel

1/2 msk   Kryddnejlika

1/2 msk   Kardemumma

1 msk      Bikarbonat

10 dl        Vetemjöl

Så här gör du 

  1. Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält
  2. Blanda bikarbonat och mjöl och rör ner det i smeten. Arbeta samman degen tills den är jämn, även om den blir ganska lös. Låt degen vila i kylskåpet i cirka ett dygn. Ta fram pepparkaksdegen en timme innan utbakning så att den hinner mjukna något
  3. Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  4. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg bakplåtspappret med degen på en plåt och stansa ut pepparkakor med hjälp av formar. Ta bort överflödig deg och kavla ut den på nytt för att göra fler pepparkakor.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min. Låt svalna på plåten.

     

Publicerad  Uppdaterad senast