Klassisk pepparkaksdeg
Receptet avser 1 sats
Ingredienser
200 g Smör
1 1/2 dl Mörk sirap
3 dl Strösocker
1 1/2 dl Vispgrädde
1 msk Ingefära
1 msk Malen kanel
1/2 msk Kryddnejlika
1/2 msk Kardemumma
1 msk Bikarbonat
10 dl Vetemjöl
Så här gör du
- Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält
- Blanda bikarbonat och mjöl och rör ner det i smeten. Arbeta samman degen tills den är jämn, även om den blir ganska lös. Låt degen vila i kylskåpet i cirka ett dygn. Ta fram pepparkaksdegen en timme innan utbakning så att den hinner mjukna något
- Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
- Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg bakplåtspappret med degen på en plåt och stansa ut pepparkakor med hjälp av formar. Ta bort överflödig deg och kavla ut den på nytt för att göra fler pepparkakor.
-