Baka klassiska Kanelbullar

23 oktober 2024
Baka klassiska Kanelbullar
Publicerad  Uppdaterad senast  

Klassiska kanelbullar

Receptet avser 32 st bullar. 

    Ingredienser

    25 g     jäst

    5 dl      mjölk (Kylskåpskall)

    1 krm   salt

    2 tsk    kardemummakärnor (Hela, mortlade)

    1.5 dl   strösocker

    1 st      ägg

    13 - 15 dl vetemjöl (780-900 g)

    Fyllning

    150 g     smör (rumstempererat)

    1.5 dl   strösocker

    2 tsk      vaniljsocker

    2 msk    kanel

    Pensling & garnering

             ägg

    Pärlsocker (Valfri mängd)

    Så här gör du

    1. Smula ner jästen i en bunke eller i skålen till en köksassistent. Häll i mjölk och tillsätt sedan salt, kardemumma, smör, socker, ägg och mjöl, lite åt gången. Knåda degen i 5–10 minuter tills den blir smidig. Låt degen jäsa under en kökshandduk i cirka 1 timme.
    2. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en rektangel, ungefär 35 x 50 cm stor.
    3. Fyllning: Blanda samman smör, strösocker, vaniljsocker och kanel tills du får en jämn och krämig fyllning.
    4. Bred ut hälften av fyllningen jämnt över den ena degplattan. Rulla sedan ihop degen till en rulle. Skär rullen i ungefär 16 bitar, cirka 2 cm tjocka.
    5. Vänd bullarnas snittyta uppåt och placera dem i bullformar. Upprepa processen med den andra deghalvan. Låt bullarna jäsa under en bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250° så den värms upp medans det jäser.
    6. Vispa ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna med det vispade ägget. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter tills de får en gyllene färg. Låt dem svalna på ett galler. 

     

     

     

     

    Publicerad  Uppdaterad senast