Klassiska kanelbullar
Receptet avser 32 st bullar.
Ingredienser
25 g jäst
5 dl mjölk (Kylskåpskall)
1 krm salt
2 tsk kardemummakärnor (Hela, mortlade)
1.5 dl strösocker
1 st ägg
13 - 15 dl vetemjöl (780-900 g)
Fyllning
150 g smör (rumstempererat)
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kanel
Pensling & garnering
1 ägg
Pärlsocker (Valfri mängd)
Så här gör du
- Smula ner jästen i en bunke eller i skålen till en köksassistent. Häll i mjölk och tillsätt sedan salt, kardemumma, smör, socker, ägg och mjöl, lite åt gången. Knåda degen i 5–10 minuter tills den blir smidig. Låt degen jäsa under en kökshandduk i cirka 1 timme.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en rektangel, ungefär 35 x 50 cm stor.
- Fyllning: Blanda samman smör, strösocker, vaniljsocker och kanel tills du får en jämn och krämig fyllning.
- Bred ut hälften av fyllningen jämnt över den ena degplattan. Rulla sedan ihop degen till en rulle. Skär rullen i ungefär 16 bitar, cirka 2 cm tjocka.
- Vänd bullarnas snittyta uppåt och placera dem i bullformar. Upprepa processen med den andra deghalvan. Låt bullarna jäsa under en bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250° så den värms upp medans det jäser.
- Vispa ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna med det vispade ägget. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter tills de får en gyllene färg. Låt dem svalna på ett galler.