Recept på olika degar
Nedan har du tre olika recept med olika tidsåtgång, lycka till med pizzabaket!
För pizzanörden:
Tidsåtgång: 24 timmar
Antal: 6 degbollar
Ingredienser:
- 1000 gram vetemjöl (special eller liknande, utan tillsatt kornmalt)
- 630 gram iskallt vatten
- 28 gram salt
- 0.35 gram jäst (ungefär storleken av ett lingon, om du inte har en våg som klarar så små mängder)
Instruktioner:
-
Förbered degen:
- Häll vattnet i en bunke. Lös upp saltet i vattnet och tillsätt sedan jästen.
- Tillsätt allt vetemjöl och blanda väl. Använd en gaffel för att börja och knåda sedan med händerna tills inga klumpar finns kvar.
-
Vila degen:
- Låt degen vila i cirka 20 minuter.
- Vik degen från ett hörn till ett annat på båda sidor för att skapa en spänd boll, använd en fuktig hand för att undvika kladd.
- Vänta 10 minuter och upprepa vikningsprocessen två gånger.
-
Jäsning:
- Låt degen vila i rumstemperatur (21 grader) i cirka 12 timmar.
- Dela upp degen i 6 bollar, varje vikt mellan 250-270 gram. Forma tighta bollar.
- Låt dem jäsa i 10-12 timmar i små, täckta lådor (t.ex. gamla kvargburkar) eller i en ugnsform täckt med plastfolie för att förhindra att de torkar.
-
Bakning:
- När du är redo att baka, platta ut en degboll i en hög med mjöl och forma den till en rund pizza.
- Titta gärna på videor om hur man öppnar en napolitansk pizza för tekniska tips.
- Tappa av överflödigt mjöl för att undvika att det bränns i ugnen.
- Toppa pizzan med valfria ingredienser, men undvik att överdriva.
- Använd en pizzaspade för att föra in pizzan i ugnen. Se till att spaden inte har för mycket mjöl på sig.
Superenkel och Snabb deg
Tidåtgång: 1-2 timmar
Antal: 6 stora degbollar (eller 7 mindre)
Ingredienser:
- 1000 gram vetemjöl (16,5 dl)
- 600 gram vatten (6 dl)
- 10 gram olivolja (1 msk)
- 26 gram salt (1,5 msk)
- 25 gram jäst (ett halvt paket)
Instruktioner:
-
Förbered degen:
- Lös upp saltet i vattnet, tillsätt olivoljan och jästen.
- Tillsätt allt vetemjöl och knåda för hand eller med maskin i 15 minuter tills degen är slät och smidig.
-
Jäsning:
- Täck degen och låt den vila i 30 minuter på en varm plats.
- Dela upp degen i 6 bollar på cirka 260 gram eller 7 bollar på 230 gram.
- Jäs i deglådor, separata burkar eller fristående, täckta i cirka 30-60 minuter tills de har dubblats i storlek.
-
Bakning:
- Baka ut pizzorna med valfria toppings!
Enkel och Medelsnabb Pizzadeg
Tidåtgång: 3-4 timmar
Antal: 6 stora degbollar (eller 7 mindre)
Ingredienser:
- 1000 gram vetemjöl (16,5 dl)
- 630 gram vatten (6,3 dl)
- 10 gram olivolja (1 msk)
- 26 gram salt (1,5 msk)
- 10 gram jäst (1/5 del av ett jästpaket)
Instruktioner:
-
Förbered degen:
- Lös upp saltet i vattnet, tillsätt olivolja och jäst.
- Tillsätt allt vetemjöl och knåda för hand eller med maskin i 15 minuter tills degen är slät och smidig.
-
Jäsning:
- Täck degen och låt den vila i cirka 60 minuter på en varm plats.
- Dela upp degen i 6 bollar på cirka 260 gram eller 7 bollar på 230 gram.
- Jäs i deglådor, separata burkar eller fristående, täckta i cirka 3 timmar tills de har dubblats i storlek.
-
Bakning:
- Baka ut pizzorna med valfri topping!