Napolitansk pizza hemma

14 oktober 2024
Napolitansk pizza hemma
Publicerad  Uppdaterad senast  

Recept på olika degar

Nedan har du tre olika recept med olika tidsåtgång, lycka till med pizzabaket!

För pizzanörden:

Tidsåtgång: 24 timmar

Antal: 6 degbollar

Ingredienser:

  • 1000 gram vetemjöl (special eller liknande, utan tillsatt kornmalt)
  • 630 gram iskallt vatten
  • 28 gram salt
  • 0.35 gram jäst (ungefär storleken av ett lingon, om du inte har en våg som klarar så små mängder)

Instruktioner:

  1. Förbered degen:

    • Häll vattnet i en bunke. Lös upp saltet i vattnet och tillsätt sedan jästen.
    • Tillsätt allt vetemjöl och blanda väl. Använd en gaffel för att börja och knåda sedan med händerna tills inga klumpar finns kvar.
  2. Vila degen:

    • Låt degen vila i cirka 20 minuter.
    • Vik degen från ett hörn till ett annat på båda sidor för att skapa en spänd boll, använd en fuktig hand för att undvika kladd.
    • Vänta 10 minuter och upprepa vikningsprocessen två gånger.
  3. Jäsning:

    • Låt degen vila i rumstemperatur (21 grader) i cirka 12 timmar.
    • Dela upp degen i 6 bollar, varje vikt mellan 250-270 gram. Forma tighta bollar.
    • Låt dem jäsa i 10-12 timmar i små, täckta lådor (t.ex. gamla kvargburkar) eller i en ugnsform täckt med plastfolie för att förhindra att de torkar.
  4. Bakning:

    • När du är redo att baka, platta ut en degboll i en hög med mjöl och forma den till en rund pizza.
    • Titta gärna på videor om hur man öppnar en napolitansk pizza för tekniska tips.
    • Tappa av överflödigt mjöl för att undvika att det bränns i ugnen.
    • Toppa pizzan med valfria ingredienser, men undvik att överdriva.
    • Använd en pizzaspade för att föra in pizzan i ugnen. Se till att spaden inte har för mycket mjöl på sig.

Superenkel och Snabb deg

Tidåtgång: 1-2 timmar

Antal: 6 stora degbollar (eller 7 mindre)

Ingredienser:

  • 1000 gram vetemjöl (16,5 dl)
  • 600 gram vatten (6 dl)
  • 10 gram olivolja (1 msk)
  • 26 gram salt (1,5 msk)
  • 25 gram jäst (ett halvt paket)

Instruktioner:

  1. Förbered degen:

    • Lös upp saltet i vattnet, tillsätt olivoljan och jästen.
    • Tillsätt allt vetemjöl och knåda för hand eller med maskin i 15 minuter tills degen är slät och smidig.
  2. Jäsning:

    • Täck degen och låt den vila i 30 minuter på en varm plats.
    • Dela upp degen i 6 bollar på cirka 260 gram eller 7 bollar på 230 gram.
    • Jäs i deglådor, separata burkar eller fristående, täckta i cirka 30-60 minuter tills de har dubblats i storlek.
  3. Bakning:

    • Baka ut pizzorna med valfria toppings!

Enkel och Medelsnabb Pizzadeg

Tidåtgång: 3-4 timmar

Antal: 6 stora degbollar (eller 7 mindre)

Ingredienser:

  • 1000 gram vetemjöl (16,5 dl)
  • 630 gram vatten (6,3 dl)
  • 10 gram olivolja (1 msk)
  • 26 gram salt (1,5 msk)
  • 10 gram jäst (1/5 del av ett jästpaket)

Instruktioner:

  1. Förbered degen:

    • Lös upp saltet i vattnet, tillsätt olivolja och jäst.
    • Tillsätt allt vetemjöl och knåda för hand eller med maskin i 15 minuter tills degen är slät och smidig.
  2. Jäsning:

    • Täck degen och låt den vila i cirka 60 minuter på en varm plats.
    • Dela upp degen i 6 bollar på cirka 260 gram eller 7 bollar på 230 gram.
    • Jäs i deglådor, separata burkar eller fristående, täckta i cirka 3 timmar tills de har dubblats i storlek.
  3. Bakning:

    • Baka ut pizzorna med valfri topping!
Publicerad  Uppdaterad senast