Hur du tillagar köttet perfekt utan Sous vide
Att steka kött på bästa sätt handlar om att få en fin yta samtidigt som köttet förblir saftigt och mört. Här är vår manual för att lyckas varje gång.
-
Rumstemperatur: Ta ut köttet från kylen i god tid så att det hinner nå rumstemperatur. Detta ger jämnare tillagning. Beroende på tjocklek bör du ta fram det från kylen ca 30 - 60 minuter innan det ska tillagas.
-
Torka av köttet: Klappa köttet torrt med hushållspapper innan stekning. Detta hjälper till att få en få en finare stekyta. Man brukar ofta prata om Maillardeffekten i detta sammanhang.
-
Värm pannan ordentligt: Använd en stekpanna av gjutjärn eller rostfritt stål och låt den bli riktigt het innan du lägger i köttet. En het panna hjälper till att få en jämn stekyta. Ett trick för att se om stekpannan är tillräckligt varm är att "kasta" lite vatten i stekpannan, om vattnet avdunstar direkt så är det ofta ett bra tecken på att den har tillräckligt hög temperatur.
-
Olja och stekning: Tillsätt en neutral olja som tål hög värme. Lägg sedan ner köttet i motsatt riktning från dig för att undvika att den varma oljan skvätter upp mot dig. Låt sedan köttet steka på ena ytan 1-2 minuter utan att vändas för att uppnå maillardeffekten. Man kan ha som regel att köttet endast ska vändas en gång.
- Smör och smaksättning: Tillsätt smör och valria örter, ofta använder man Rosmarin eller Timjan i kombination med vitlök.
-
Innertemperatur: Använd en stektermometer för att kontrollera innertemperaturen. För att behålla saftigheten, sikta på:
- Rare: 50-52°C
- Medium rare: 55-57°C
- Medium: 60-63°C
- Well-done: 70°C och uppåt
-
Låt köttet vila: När köttet är klart, låt det vila några minuter innan servering. Detta gör att köttsaften stannar kvar i köttet och gör det mörare och saftiga. Steker du en uppskivad köttbit kan tumregeln vara 5 minuters vila, är det däremot en tjockare bit bör du överväga att låte det vila längre.